Op mijn lijstje om zelf te maken stond nog iets op dat ik achteraf gezien eerder had kunnen doen. Hier verbaasde ik mezelf over qua eenvoud en verschil in smaak. En daarbij komt dan hetgeen ik me in het verleden al vaker heb afgezet: het toevoegen van allerlei E-knoei-ingrediënten die er alleen maar in zitten, omdat dat het geheel goedkoper maakt. Goed: nu dan het recept van atjar tjampoer. Klein stukje uitleg nog over de naam: atjar betekent eigenlijk ‘kruidig ingemaakt in (zoet)zuur’; tjampoer wilt zeggen dat niet 1, maar meerdere groenten worden gebruikt. Ook hier weer ruimte voor eigen aanpassingen: laat de bloemkool eruit, voeg sperciebonen, tauge of paprika toe of vervang de sambal door ‘n rood pepertje.
Bereidingstijd: 15m
Kooktijd: 2m
Koelkasttijd: het lekkerst is de atjar tjampoer als hij een paar dagen in de koelkast heeft gestaan, maar eenmaal afgekoeld na het bereiden is het al smullen!
Ingrediënten:
- 250gr witte kool (ongeveer een kwart, maar natuurlijk afhankelijk van het gewicht van de kool)
- 1 winterpeen (ongeveer 200gr – iets minder dan de kool)
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 1/2 komkommer
- 100gr bloemkoolroosjes
- 1el Kurkuma
- 2tl sambal
- 1tl Laos
- 1tl ketoembar
- 1cm verse gember (of 1tl Djahe)
- 1el mosterdpoeder
- 1 a 2el suiker
- 500ml azijn
- 500ml water
Bereiding:
Maak alle groenten schoon en snij ze (op een mandoline, met een keukenmachine of uit de hand) fijn; de witte kool, winterpeen, uien (heel fijn snipperen!), knoflook en bloemkoolroosjes dus. De komkommer even schillen, doorsnijden en ontdoen van de zaadlijst en dan in stukjes snijden
Voordat je alle kruiden gaat toevoegen, proef dan eerst of de het geheel niet te zuur is: meng water en azijn en proef. Als je dit te zuur vindt, doe er dan wat water bij. Breng water en azijn aan de kook en voeg vervolgens de suiker toe en daarna de rest van alle kruiden, dus de kurkuma, sambal, Laos, gember en mosterdpoeder.
Blancheer de groenten kort (2m) en schep ze daarna uit het kookvocht. Of zoals ik het heb gedaan: zet een vergiet in een grote kom en schud alles in het vergiet; het kookvocht niet weggooien in elk geval! Het voordeel hieraan is dat dat sneller gaat, want als je de groenten langer in het kookvocht laat dan verliest het bite (het wordt zachter).
Vul vervolgens potten, bakjes of hetgeen waar je de atjar in wilt bewaren; ik vul het ongeveer 90% en schenk het vervolgens tot bijna aan de rand vol met kookvocht.
Selamat makan!