Laat ik voorop stellen dat ik dan misschien wel een ‘natural born griller’ ben (zoals mijn schort zegt), maar ik nog lang niet alles heb gedaan en gezien wat er te BBQ-en is. Dus wat ik hier beschrijf zijn mijn bevindingen waarbij ik wel durf te stellen dat ik een aardige maaltijd krijgt bereid. En ik doe het met passie – dat is het hoofdingredient van elke maaltijd!

We noemen het BBQ-en, grillen, indirect grillen, roken, Q-en, smoken, braaien, roosteren en verzin er nog maar meer namen voor, maar zorg dat je van tevoren weet wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen. Voeg daar kwalitatief goed materiaal, kruiden en kolen aan toe, neem de tijd en tot slot gebruik je passie om een mooi gerecht te bereiden. Denk aan de volgende slogan: je kunt het hele jaar BBQ-en, je kunt het alleen niet het hele jaar door buiten opeten: regen met BBQ is nog altijd beter dan regen zonder BBQ!

Ik heb 3 BBQ’s, of eigenlijk: 2 BBQ’s en 1 smoker – van links naar rechts: een Q-200 op gas, een WSM-47 en een Performer 57

BBQ

Mijn Weber familie

Hoe ben ik tot deze samenstelling gekomen?
Mijn eerste Weber was de Performer; een passie die werd aangewakkerd op mijn werk door een aantal collega’s. Meteen een forse investering, maar wat een prachtig apparaat. Daarna heb ik – vooral om als je ‘effe snel’ wilt BBQ-en – een Q-200 gekocht. Prima apparaat; is binnen 15m loeiheet en te gebruiken, maar… het is geen houtskool waar je op grilt. Prima smaak, lekkerder dan uit de pan, maar geen houtskool. Als laatste heb ik de smoker gekocht; ik ben daar nog niet super bedreven in, maar het voelt elke keer vertrouwder; ribs, hele kip, pulled pork en procureur lukken al aardig.

Deze pagina zal vooral gaan over de Performer; over de Q-200 is weinig te vertellen en voor de WSM is een aparte pagina in de maak.

Begin iedere BBQ-sessie met een goed plan: wat ga je doen, hoe lang heb je warmte nodig (dus hoeveel kooltjes ga je in eerste instantie warmen) en neem ruim de tijd. Met een brikettenstarter kun je na ongeveer 20m aan de slag: zodra de vlammen boven eruit komen en de bovenste kooltjes ook oranje/grijs kleuren kun je de kooltjes op het kolenrooster schudden. Hou rekening met de temperatuur: als je een volle brikettenstarter gebruikt, dan loopt de temperatuur op tot 250 graden. Ik doe dan ook meteen nadat de kooltjes op het kolenrooster liggen de deksel erop, om alle warmte in de Q te houden.

Q

De kooltjes zijn bijna klaar voor gebruik

Typisch (in 9 van de 10 gevallen) maak ik een setup met ongeveer 1/3 direct vuur en 2/3 indirect. Waarom? Omdat dat de meeste mogelijkheden geeft: wil je iets een kleurtje geven, dan doe je dat boven de kooltjes en hoeft iets alleen maar te garen, dan doe je dat op het indirecte deel. Ik dek het kolenrooster naast de kolen altijd af met alufolie, want dan werkt het luchtrooster beter: alle lucht (onder komt de lucht erin, boven gaat de lucht eruit) MOET dan door de kolen gaan. Dus geen valse luchtregeling, maar 100% nauwkeurig. Verder geldt dat het luchtrooster in het deksel altijd helemaal open moet; door het rooster in de bodem verder open/dicht te zetten regel je de stroom en dus de temperatuur.

Q

links kooltjes, rechts alufolie

Roken

Als je wilt roken dan kun je dat op 2 manieren doen:

  1. gebruik grote brokken rookhout als je veel vlees wilt roken of een indringende rooksmaak in je vlees wilt krijgen.
  2. gebruik snippers als je ‘minder’ vlees gaat roken (bijvoorbeeld een stukje van 1kg) of een verfijndere rooksmaak wilt.

Over 1. is niet veel te zeggen: op het moment dat het vlees klaar is om gerookt te worden leg je het rookhout tussen de warme briketten en doe je daarna de deksel dicht.

Over 2. is het wel van belang om een alubolletje te maken van de snippers. Strooi ze niet zomaar tussen de briketten, want dan verbranden ze meteen en krijg je geen rooksmaak in je vlees. Door een alubolletje met gaatjes erin tussen de briketten te leggen krijg je een mooie rooksmaak in het vlees.

Q

Een rookbolletje: houtsnippers in alufolie met gaatjes erin geprikt

BBQ | Gerookt buikspek

Het gemarineerde spek klaar om gerookt te worden

Leg nu het grillrooster op z’n plek en smakelijk eten!

Print Friendly, PDF & Email