De tip van dit recept kreeg ik van een naar Italië verhuisde bekende: zij is daar samen met haar man een B&B gestart en als voormalig restauranteigenaar ben je natuurlijk altijd geïnteresseerd in lekker eten. Zo waren ze dus deze “Brasato di Maialino in agrodulce” tegengekomen en ben ik internet gaan afstruinen voor recepten en heb ik uiteindelijk deze versie gemaakt. Uiteraard is in mijn geval het vlees op de BBQ gegaan, maar dit kan natuurlijk ook in de oven worden gemaakt. De vertaling van het recept is: vleesgebraad in zoetzure saus van wortel, selderij, panceta, pruimen en abrikozen en nog veel meer.

Ik wil nog graag 1 overweging meegeven: de traditionele bereidingsmethode beschrijft het rollen van de varkensfilet in een deel van de pancetta, wortel en bleekselderij, maar omdat ik het geheel op de BBQ wilde maken, heb ik dit anders gedaan. Door het vlees in de pancetta en groenten te wikkelen zou het nog wel eens smaakvoller kunnen worden, dus probeer dat gerust uit! Ik maak nu het vlees en de saus apart, maar je kunt dit ook in één ovenschaal samen doen.

Laatste opmerking: je kunt dit ook perfect voorbereiden en bijvoorbeeld een dag in de koelkast bewaren. Snij het vlees als het koud is en leg het in de saus. Maak dan op de dat dat je het eet af (en vergeet niet om de suiker, wijnazijn & bloem toe te voegen om de saus op smaak te brengen).

Ingrediënten:

 • 1kg doorregen varkensfilet aan één stuk
 • 4 plakken pancetta
 • 3 kleine uien
 • 3 stengels bleekselderij
 • 2 wortels
 • 4 gedroogde pruimen
 • 4 gedroogde abrikozen
 • 1el rozijnen
 • 2el pijnboompitten
 • 1el gepelde pistache nootjes
 • 1el geschaafde amandelen
 • halve fles droge witte wijn

Saus:

 • 2el suiker
 • 100ml wijnazijn
 • 2el bloem

Kruiden voor het vlees:

 • 2tl venkelzaad
 • 2tl majorein
 • 2tl salie
 • 3 takjes rozemarijn
 • 3 blaadjes laurier
 • 2tl oregano
 • 1tl geraspte nootmuskaat
 • 4 kruidnagels
 • 5 jeneverbessen
 • 6 tenen knoflook
 • zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze:

 1. bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op 170 graden
 2. meng de droge kruiden met elkaar en kruid het vlees daarmee; haal uit het laurierblad het steeltje, want dat is niet lekker. De kruidnagels, jeneverbessen en knoflook gaan in de saus dus niet op het vlees! Ik gaar het vlees los van de saus, want ik wilde rondom het vlees die lekkere rooksmaak, zonder het vlees te draaien: je kunt het ook samen in 1 schaal/pan doen!
 3. leg de pancetta in een gietijzeren pan en doe de gesneden groenten (bleekselderij, ui, wortel) erbij, als ook de pistache nootjes, amandelschaafsel en pijnboompitten en bak deze aan (eventueel een beetje olie toevoegen)
 4. voeg ook de kruidnagels, geplette jeneverbessen en gehakte knoflook toe
 5. doe nu zoveel witte wijn erbij dat de groenten 1/3 onder de wijn staan
 6. doe de deksel van de BBQ dicht en laat dit lekker garen
 7. gaar het vlees op de BBQ en hou met een kernthermometer de temperatuur in de gaten: we zoeken 56 graden
 8. als het vlees gaar is dan haal je het van het rooster
 9. laat de saus nog een lekker pruttelen (zeker 2 uur); ik ben er uiteindelijk nog even met de staafmixer door gegaan om het wat fijner te maken
 10. als je het geheel gaat eten, maak dan de saus af door de wijnazijn, suiker en bloem toe te voegen, zodat het de juiste dikte en textuur krijgt
 11. serveer het in plakken gesneden vlees in de saus, samen met bijvoorbeeld gegrilde groenten en couscous

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.