Dit is een recept voor de èchte vleesliefhebber, want dit zijn stukken vlees in de maat XXL. De inspiratiebron voor dit recept komt uit de Netflix serie ‘Chef’s BBQ table’ en uit de eerste aflevering om precies te zijn: die gaat over de 85 jarige jonge dame Tootsie Tomanetz – een legende in Texas. Buiten het feit dat ze pitmaster is, werkt ze ook nog een aantal uren per week als concierge op een highschool en ik heb na het kijken van deze serie diep, diep respect voor haar gekregen. In onze omgeving lopen menschen te klagen over het feit dat ze lang moeten werken (ik laat even in het midden of dit terecht of onterecht is), maar kijk die aflevering gewoon en na de fragmenten waarbij ze met een kolenschep gloeiend hete houtskool is aan het verdelen, is het relativeren over hoe goed wij het hebben wellicht een stuk gemakkelijker geworden. Hulde voor haar: dat is mijn boodschap!

Het recept dat hierbeneden staat is al op veel andere websites terug te vinden en dit is dus in die zin meer van hetzelfde; niet vernieuwend, maar wel superlekker en mag daarom ook niet ontbreken op mijn blogje! Ik heb dit recept gemaakt op mijn Weber Smokey Mountain, direct boven de houtskool. De afstand tussen de gloeiende houtskool en het rooster moet zo groot mogelijk zijn, dus op een Smokey Mountain kan dat prima. Heb je geen Smokey Mountain dan maak je ze gewoon indirect op je Weber Kettle of kamado.

Dit recept blinkt eigenlijk uit door de eenvoud van de ingrediënten: op de ontzettend dik gesneden plakken vlees komt alleen peper en zout (er zijn recepten die gaan uit van de verhouding 50/50, maar ik vond 1 zout op 10 peper al meer dan zout genoeg) en een verrassend eenvoudige, maar daardoor super smaakvolle mob saus.

Ingrediënten:

 • 2kg procureur ofwel varkensnek
 • peper uit de molen
 • zout naar smaak
 • 2 a 3 chunks rookhout (lekker stevig: eik of hickory)

Ingrediënten voor de mob sauce:

 • 1 liter water
 • 1 ui 
 • 30gr roomboter
 • 50ml azijn
 • 2 eetlepels Worchestershire saus
 • 1el mosterdpoeder

Bereidingswijze:

 1. Snij de procureur in plakken van zo’n 3 vingers dik (4-5cm dus)
 2. Bereid je WSM voor op een directe sessie (dus zonder waterpan) op 120 graden. Heb je geen WSM, dan bouw je een indirecte setup op dezelfde temperatuur
 3. Bestrooi de plakken met peper en zout in jouw favoriete verhouding en leg ze op het rooster
 1. Maak nu de mob sauce: breng het water aan de kook
 2. Snij de ui in 4-en en voeg deze toe, net als de boter, azijn, Worchestershire saus en mosterpoeder en laat het 15m goed doorkoken
 3. Nadat de steaks 1 uur op het rooster liggen, mob je ze met de warme saus: herhaal dit elk half uur tot de steaks een kerntemperatuur van 85 graden hebben bereikt
 4. Laat de steaks 15-20m rusten onder een stukje aluminiumfolie en serveer vervolgens met Hasselback aardappelen en gestoomde broccoli

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.