Gisteren hebben jullie het recept van de frikandel kunnen bekijken: ik vond het geweldig om zelf te maken. Vandaag verwerk ik de zelfgemaakte frikandel in een frikandellington. In de titel staat BBQ, maar die kan natuurlijk net zo goed in de oven! Dit beschrijft eigenlijk gewoon het recept van een klassieke Beef Wellington, maar dan gevuld met frikandel in plaats van ossenhaas. Ik heb ook al een een recept voor reerug en varkenshaas en een mini-variant uitgeschreven, dus dit is weer een nieuwe versie.

Ingrediënten:

  • 4 (zelfgemaakte) frikandellen
  • keukentouw
  • 1 rol bladerdeeg
  • 300gr champignons
  • 300gr ui
  • tijm
  • worcestershire saus
  • 1 eigeel
  • sesamzaadjes om te garneren
  • peper uit de molen

Bereidingswijze:

Begin met de duxelles, want dat heeft de meeste tijd nodig. Hak de champignons fijn, snipper de ui fijn (je kunt ook een staafmixer gebruiken). Bak de ui en de champignons aan in een beetje olie, voeg de tijm toe en zodra ze een beetje kleur krijgen voeg je een scheut worcestershire saus toe en zet je het vuur laag, om zo alle vocht te laten verdampen. Dit kan echt wel richting de 45 minuten duren. Laat daarna de duxelles afkoelen, want warm op het bladerdeeg doen levert een knoeiboel op!

Bak de frikandellen gaar in de friteuse (of airfryer/oven als je dat liever doet). Leg ze op elkaar en gebruik een stukje keukentouw om ze zo te laten liggen zoals jij graag wilt en laat ze vervolgens even afkoelen.

Als de duxelles is afgekoeld leg je de plak bladerdeeg uit, doe de duxelles er op en leg tot slot de frikandellen er op. Rol nu het geheel voorzichtig op en maak de zijkanten dicht. Klop het eigeel en bestrijk de buitenkant van het bladerdeeg met eigeel en garneer met sesamzaadjes.

Bak nu op 180 graden indirect op de BBQ de frikandellington mooi gaar; draai hem na 10 minuten even voor een egaal kleurverloop voor het geval de warmte te veel van 1 kant komt. Het zal ongeveer een 20 a 25 minuten duren voordat het geheel klaar is.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.