Dit is een groter succes geworden dan ik had durven hopen; ik probeer te beschrijven hoe dit tot stand is gekomen. De kinderen vragen: “pap, wanneer eten we nog eens stamppot?”. Goed – stamppot wordt het, “wat voor stamppot” waarop in stereo wordt geantwoord: “spruiten”. Ok, op naar de groenteboer waar blijkt dat het spruiten seizoen voorbij is. Een leuke vervanger graag? Ok – spitskool. Goed – spitskool stamppot; Indonesisch en Indiaase varianten heb ik al eens gedaan, wat dan? Hmmm; porchetta zou ook wel lekker zijn, maar dat kost veel tijd, mini-porchetta’s dan? Welk land? Italië – ok – dan wordt het Italiaans gekruide spitskool stamppot. En wat is nu Italiaanser dan Mortadella – ok, die wordt gerookt! Net als de pistache nootjes. En heel eerlijk: ik had niet verwacht dat het zo’n smaakbom zou worden! Verse oregano en de Mortadella doen hier veel aan hoor; maar ook de knoflook natuurlijk.
Goed: genoeg gekletst – het recept!

Ingrediënten:

Voor de mini-porchetta’s (per stuk):

 • 1 speklap
 • 2tl pijnboom pitten
 • grof zeezout
 • peper uit de molen
 • salie
 • oregano (ik had verse)
 • tijm
 • rozemarijn
 • venkelzaad
 • knoflook poeder
 • keukentouw

Voor de stamppot (4 personen):

 • 600gr kruimige aardappels
 • 1 scheut melk
 • 1 klont boter
 • 1 spitskool (de mijne was 700gr)
 • peper uit de molen
 • 1tl salie
 • 1tl tijm
 • 1tl rozemarijn
 • 1tl venkelzaad
 • 4 tenen knoflook
 • 1 plak Mortadella
 • handje vol pistache nootjes
 • verse bieslook om te garneren

Bereidingswijze:

Even vooropgesteld dat ik het uitschrijf voor de BBQ – de mini-porchetta’s kunnen ook in de oven en de Mortadella en pistache nootjes hoèven niet gerookt te worden. Als de BBQ je tegenhoudt om dit recept te maken, gebruik dan deze alternatieven!

Eerst roken we de Mortadella & pistache nootjes op lage temperatuur op de BBQ en vervolgens maken we de mini-porchetta’s, die dan op de BBQ gaan en tegelijkertijd maken we de stamppot.

Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op 120-130 graden, niet warmer! Rook de in blokjes gesneden Mortadella en pistache nootjes een minuut of 10 met wat beuken snippers. Denk er aan dat het niet veel ingrediënten zijn, dus goot er geen grote hoeveelheden rookhout op – dan ga je asbak eten.

In de 10 minuten dat er gerookt wordt, maak je de mini-porchetta’s: rooster de pijnboompitten (echt doen: mega smaakverschil door dit even te doen!). Leg de speklappen naast elkaar en kruid ze met bovenstaande kruiden; niet teveel, maar wel genoeg. Leg de pijnboompitten op de speklappen en rol ze op; doe een stukje keukentouw om de speklap zodat het een mooi rolletje blijft. Ik gebruikte de verse oregano om te garneren, deze gaat uiteraard niet op de BBQ.

Goed – de Mortadella is nu klaar (rook deze niet langer dan 10-15 minuten!) en gaat van het rooster af. Verhoog de temperatuur van je BBQ naar 180 graden en dan kunnen de mini-porchetta’s op het rooster.

Schil en was de aardappels en snij ze in stukjes; kook ze gaar. Maak de spitskool schoon en snij deze fijn. Bak 5 minuten voordat de aardappels klaar zijn in een beetje olie de spitskool en voeg de kruiden toe. Maak de knoflook schoon en snij deze klein en voeg deze ook toe.

Maak nu van de aardappels aardappelpuree: gebruik een stamper en voeg melk en boter toe en maak een smeuïge puree ervan. Als de spitskool een minuut of 10 heeft gebakken, dan voeg je de aardappelpuree toe en roer dit onder elkaar. Voeg 80% van de Mortadella en pistache nootjes toe en hou een beetje achter om te garneren.

Haal de mini-porchetta’s van het rooster als ze een kern van 70 graden hebben. Leg ze gezellig op de spitskoolstamppot en garneer met de overgebleven Mortadella & pistache nootjes en met verse bieslook.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.