Een lekkere gehaktbal: zo ontzettend smaakvol en op zoveel verschillende manieren te maken; je kunt variëren met kruiden (Nederlands, Indonesisch, Grieks, mediterraans, pittig, zoet etc) en zo is een lekkere bal te combineren met vrijwel elk gerecht. Neem alleen de moeite om het gehakt even bij de slager te halen en niet bij de supermarkt; het heet gehakt, dus het moet ook gehakt zijn en bij voorkeur niet geperst – het structuurverschil is het eerste verschil, de onderdelen die in het gehakt gebruikt worden is het volgende. Ik gebruik nu cheddar in de gehaktbal, maar je kunt elke kaas gebruiken natuurlijk; leuk om mee te variëren!

Ingrediënten:

 • 1 pond gehakt
 • 1 ei
 • 4el paneermeel
 • 2tl Curry Madras poeder
 • 1tl pittige paprika poeder
 • 1el mosterd
 • 1el ketjap
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 sjalot
 • blokje (cheddar)kaas
 • peper uit de molen
 • BBQ saus om een glace te maken
 • Sesamzaadjes en bieslook om te garneren

Bereiding:

Doe het gehakt in een grote kom, kluts het ei erbij, de kruiden (gebruik ook gerust je eigen favoriete mengsel), de peper, het gesnipperde sjalotje, de ketjap, tomatenpuree en de mosterd.

Kneed alles goed onder elkaar (onderschat dit niet!) en doe in een aantal porties het paneermeel erbij. In het recept staat 4el, maar dat ligt echt aan de natheid van het gehakt, de grootte van het ei, de hoeveelheid sjalot etc. Probeer dit een beetje uit.

Kneed het gehakt goed onder elkaar – ik doe er zeker een minuut of 5 over en maak dan (met natte handen) mooie ronde ballen, met het blokje (cheddar)kaas in het midden. Gaar de ballen vervolgens op de BBQ indirect op een graad of 180 tot een kern van 60 graden en smeer de ballen in met favoriete BBQ saus. Vervolgens verder garen tot kern 70.

Op het rooster

Garneer met sesamzaadjes en/of vers gesneden bieslook en leg de bal vervolgens naast witte bonen in tomatensaus met paprika-aardappelpuree.

Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.