Het Limoncello maken bevalt wel goed eigenlijk, dus waarom niet nog meer dingen zelf maken? Niet alleen omdat het leuk is om te maken, maar het is ook nog eens serieus goedkoper. Ik vind het vooral leuk om als we bezoek krijgen een ‘home made’ drankje neer te zetten, dat misschien wel lekkerder smaakt en zonder allerlei chemicaliën tot stand is gekomen; zo ook deze Sambuca / anijslikeur.

Vandaag de Sambuca dus: een anijslikeur; een typisch Italiaans drankje met een alcohol% van 40%. Traditioneel wordt een Sambuca geserveerd met 3 koffiebonen, die symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk.

Het maken is ongeveer 5 minuten werk en daarna zijn 4 weken ‘rijptijd’ nodig.

Ingrediënten:

 • 600ml witte rum (ik heb een goedkope rum gepakt, niet perse Bacardi of Captain Morgan)
 • 200gr suiker
 • 1tl venkelzaad
 • 1tl korianderzaad
 • 1tl anijszaadjes

Bereiding:

Doe in een lege en schone fles de suiker, samen met de venkelzaadjes, de korianderzaadjes en de anijszaadjes. Giet de rum erover en sluit de fles af. Bewaar de fles donker, maar niet in de koelkast. Schud de fles elke dag even, zodat alles zich goed mengt.

Over 4 weken gaan we verder!

Sambuca / anijslikeur

Het ziet nog niet heel smakelijk uit, maar dat komt helemaal goed!

Print Friendly, PDF & Email

18 Comments

  • Hoi Jet, natuurlijk kan dat, maar je krijgt dan wel een andere smaak. Rum wordt gemaakt van een bijproduct van suikerriet en wodka of jenever zijn op basis van graan of aardappel. Maar er zit anijs in, dus het zal zeker smaken 😉

 1. Angelique

  Hallo Pascal,

  De Limoncello was een succes! Gemaakt met eigen gebrouwen alcohol, 40%.
  Kan ik voor de Sambuca ook alcohol gebruiken, ipv de witte rum denk je?

  Groet,
  Angelique
  🌸

  • He Angelique,
   Leuk om te horen dat de Limoncello is gelukt. Je kunt Sambuca uiteraard ook met zelfgestookte alcohol maken; het is een anijsdrank en ik vond dat de rum er voldoende smaak uithaalde (Rum bevat ook 40%) alcohol… dus dat gaat zeker goed komen!
   Succes en nog meer plezier gewenst!
   Pascal

  • Hallo Harry,
   Ik vind je vraag razend interessant, maar ik heb er niet echt aan geroken elke dag en dus eigenlijk kan ik je vraag niet beantwoorden.
   Ik wens je heel veel succes en nog meer plezier ermee!
   …en mocht je het antwoord op je vraag tegenkomen, dan hoor ik dat graag natuurlijk!
   Groeten, Pascal

   • harry muyres

    Hallo Pascal,
    Ik geef het door dan!
    Maar klopt dus dat je het niet gelijk in begin ruikt, zal ik nog even geduld moeten hebben!

 2. Tjerk Jansen

  Hoi Pascal,
  Als ik zelfgestookte alcohol gebruik van 94%, moet ik dan eerst alle zaadjes hierin macereren en daarna de suiker met een bepaald percentage water toevoegen om het naar bijvoorbeeld 40% te krijgen? En met hoeveel water zou ik moeten verdunnen?

  • Hoi Tjerk,
   De werkwijze is inderdaad zoals je beschrijft: de alcohol moet eerst de smaken uit de kruiden halen (en dat gaat met een hoger alcohol percentage sneller dan met 40) en daarna verdunnen naar het door jou gewenste percentage (maar ik zou rond de 40% blijven), dus bij 0.4l 94% alcohol een halve liter water bij doen en dan kom je iets boven de 40% uit.
   Succes met de bereiding en laat ook vooral het resultaat weten!
   Pascal

   • Tjerk Jansen

    Oké, maar met 400ml alcohol en 500ml water heb ik 900ml totaal. In je recept gebruik je 600 ml rum, klopt het dan nog met de suiker en de “zaadjes” of moet ik dat dan ook aanpassen

    • Hoi Tjerk,
     je hebt gelijk; mijn voorbeeld maakt het onduidelijker. Om de rest van het recept te gebruiken, zou ik dan gaan voor 200ml alcohol en 400ml water; dan kom je iets boven de 30% uit… Ik verwacht dat de smaak wel anders zal zijn dan met de rum overigens, want rum heeft al smaak van zichzelf en alcohol natuurlijk niet.
     Succes!
     Pascal

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.