Vorige week al een recept van een stoofpot; deze week nog maar eentje, en wat voor één. Qua vlees was dit écht het allerlekkerste dat ik op had (goed: varkenswangen komen ook in de buurt) maar bôh; geweldig! Ik had 4 lamsnekken op de kop getikt en 2 had ik gebruikt om gewoon te garen, met deze 2 wilde ik iets speciaals doen. Ik heb ze eerst 2 uur gerookt met appelhout, vervolgens 24 uur sous vide op 57 graden (denk er aan dat bij temperaturen beneden de 65 graden de lactobacillus bacterie nog leeft, dus de nek gaat eerst 30 seconde in kokend water als hij die kern nog niet heeft. Omdat mijn nekjes al op de smoker een kern van 70 hadden was dat niet nodig). Na de sous vide bereiding kunnen ze worden verwerkt in een stoofpot, waarbij ik (net als in het vorige recept) appel had toegevoegd. Geweldige smaakbom: lees maar verder!

Ingrediënten:

  • 2 lamsnekken
  • Favoriete kruiden (ik gebruikte Taste of Africa van NoRubbish)
  • 2 uien
  • 1 Wellant appel
  • scheutje limoensap

Bereidingswijze:

De bereiding van de lamsnek stond al een beetje hierboven: 2 uurtjes rook op 110 graden; ik gebruikte appelhout. De lamsnekken waren gekruid met ‘the Taste of Afrika’ van NoRubbish, maar een vervanger zou een mengsel van knoflook, paprika & peper kunnen zijn. In theorie kun je deze stap natuurlijk overslaan, je mist dan de rokerige smaak aan de stoofpot.

Na de rook gaan de lamsnekken zwemmen: 24 uur lang op 57 graden; ik heb deze temperatuur ergens gelezen en heb dat nagedaan, veel meer kan ik er niet van maken. Ik verwacht dat korter (bijvoorbeeld 16 uur) op een hogere temperatuur (bijvoorbeeld 65 graden) geen slechter resultaat geeft overigens. In de toekomst probeer ik het vast nog wel eens uit.

De laatste fase is dan om de lamsnek in de stoofpot te verwerken: fruit de uien en bak deze even aan. Schil de appel en voeg deze in stukjes gesneden toe. Tot slot voeg je het vlees toe en een scheutje limoensap. Ik heb deze stoofschotel droog gehouden, maar je zou natuurlijk nu ook een scheut bouillon, bier of wijn kunnen toevoegen en laten inkoken; ik wilde dat (ivm. de overige onderdelen van het gerecht) liever niet.

Eet Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.