Stoofschotels; geweldig om te maken in de Dutch oven! Voor veel mensen iets voor de herfst/winter, maar dat staat bij ons het hele jaar op het menu. Uiteraard het Limburgse zoervleisj, de Hongaarse Goulash, maar ook de Indonesische Rendang en nu dus ook deze hertestoof met port en appel. Het is een aangename smaakcombinatie die mooi past bij de zachte hertesmaak. Nu is op zich deze stoofpot al geweldig, maar ik maak er versie 2.0 van door er een soort van Shepard’s pie van te maken: er komt nog aardappelpuree op en geraspte kaas. Lees maar snel verder!

Oh ja: al eerder aangegeven – als je geen Dutch Oven hebt dan gebruik je gewoon je eigen gietijzeren pan of hapjespan – vanalles kan!

Ingrediënten:

 • 1kg hertepoulet
 • 2 wellant appels
 • 2 stengels sellerie
 • 4 plakken peperkoek
 • 4 kaneelstokjes
 • 3 uien
 • 3dl port
 • peper uit de molen

Voor de aardappelpuree:

 • 700gr aardappels
 • scheutje melk
 • klont boter
 • verse nootmuskaat

Verdere ingredienten:

 • 150gr geraspte kaas (ik nam rode cheddar)

Bereidingswijze:

Snij het vlees in stukjes van 2 bij 2cm en bak deze aan; snij de ui in ringen, schil de appel en snij deze in partjes en voeg deze toe zodra het vlees mooi bruin is gebakken. Snij de sellerie in stukjes en voeg deze ook toe.

Voeg vervolgens de peper, de kaneelstokjes en de port toe en laat het geheel lekker een uur of 2 sudderen; kijk zo af en toe naar het vlees en zorg dat het helemaal onder vloeistof staat: je kunt eventueel ook nog port of wat wildfond toevoegen. Voeg na ongeveer een uur de peperkoek toe voor de binding van de saus. Je kunt hier stoppen met het recept en dit lekker serveren als stoofpot, maar je kunt ook verder lezen en er een echte Shephard’s pie achtige schotel van maken.

Maak nu de aardappelpuree: schil en was de aardappels en kook ze gaar. Maak met de klont boter & scheut melk er een lekkere puree van; voeg ook de verse nootmuskaat toe en doe de puree op de stoofpot zodra deze gaar is. Vervolgens gaat de kaas er over (en eventueel wat kruiden in de kaas) en gaat de deksel op de Dutch Oven of schuif je de hapjespan een 20 minuten in de oven.

Als vervolgens de 20 minuten voorbij zijn, dan is de stoofschotel klaar en zou je dit bijvoorbeeld kunnen serveren met een lekker frisse salade van witlof en sellerie met een pittige sambal yoghurt dressing & spruitjes.

Eet smakelijk!

een serveersuggestie
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.