Ik wil graag nog wat verder gaan over dat proeven meer dan alleen met je mond is; ik vind het zelf razend interessante theorie en misschien ga ik me in de toekomst hier nog wel meer in verdiepen. ‘Smaak is het zintuig waarmee men proeft’ aldus de Dikke van Dale, maar eigenlijk is dat gek want je proeft met zóveel meer dan alleen met smaak. Zodra je een gerecht ziet, wordt een proces gestart dat nagaat of dit herkent wordt. Bedenk maar eens het volgende: als jij ooit ziek bent geworden van het eten van een slechte mossel, gaat je brein daar naar op zoek zodra je een mossel ziet. Razend interessant.
Zo speelt ook de omgeving een belangrijke rol bij het eten: de kleur van het licht, de muziek die je hoort en het gezelschap waar je mee verkeert; dat bepaalt allemaal mee aan jouw beleving van smaak.
Hetgeen ik wil laten zien is dat eten aantrekkelijker wordt vanaf het moment dat je met kleuren speelt. Bedenk het verschil eens tussen de presentatie van aardbeien op een wit of een zwart bord. Het contrast rood-wit is veel groter dan rood-zwart, waardoor het eten van aardbeien op een wit bord als aangenamer wordt beschreven.
Zo zie je op onderstaande plaatjes wat er gebeurt als je gekleurde groenten of bloemen toevoegt aan de – in de basis groene – salade. Er ontstaan prachtige contrasten tussen rood, groen en het paarse van de bieslook bloemen. Het mooie aan deze bloemen is overigens ook nog eens dat ze heerlijke smaak afgeven.
De boodschap: denk na over hetgeen je op je bord legt en laat het er zo aantrekkelijk mogelijk uit zien!