Na wat verschillende methoden te hebben geprobeerd ben ik dan – na best lange tijd moet ik zeggen – gekomen tot de voor mij (lees: ons) lekkerste zelfgemaakte friet. Zaken als een bloemige aardappel pakken, goed afdeppen voordat je gaat bakken, voorbakken en afbakken – allemaal ‘logisch’. Maar toch was het eindresultaat niet altijd zoals ik graag zou willen zien. Maar nu… lees verder:

Ingrediënten:

  • bloemige aardappelen; neem vooral de maat die je zelf fijn vindt. Ik kan wel zeggen: neem grote Fontana’s of Frieslanders, maar als jij kleine frietjes lekkerder vindt, dan past die opmerking natuurlijk niet.
  • ruime tijd

Bereidingswijze:

Als meest ultieme resultaat is het volgende naar voren gekomen: let wel – dit is onze favoriet. Ik bak in arachide olie (pinda olie dus) en niet in frietvet; ik vind dat het lekkerste, vooral voor filodeeg. Maar zoals al eerder gezegd: doe vooral je eigen ding – als je Ossewit frietvet gebruikt wordt dat ook ongetwijfeld bijzonder smaakvol.

Schil de aardappelen; was ze en snij ze (uit de hand) in friet. Je mag ook gerust een mandoline gebruiken, wat jij graag wilt. Dep de frieten goed droog in een theedoek voordat je ze gaat bakken.

Start de frietpan en stel de temperatuur in op 140 graden. Bak vervolgens – in kleine porties – de frieten 5m op 140 graden. Neem ze daarna uit de frietpan en doe ze in een bakje met op de bodem 2 vellen keukenpapier. Goed laten uitlekken en dan omschudden in een zakje zodat – als ze goed zijn afgekoeld – de diepvries in kunnen. Bak eventueel een tweede portie en behandel deze hetzelfde.

Als je de frieten gaat afbakken zet je de frietpan op 190 graden – volle gaas dus! Als de 190 graden is bereikt dan doe je de frieten in de frietpan en bak je ze ongeveer nog een minuut of 3 – kijk naar de frieten zodat de kleur gezellig is.

Serveer met zelfgemaakte mayonaise en zuurvlees.

zelfgemaakte friet

Het eindresultaat

 

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.