We hoeven het nu niet meer over Indisch of Indonesisch te hebben, ik ben echt blij dat dat is opgehelderd. Laten we het gewoon over lekker eten hebben, dat is minstens zo interessant. Ik heb Indische gehaktballetjes al een paar keer gemaakt en die zijn ontzettend lekker; tijd om er eens iets anders mee te doen dus. Aangezien ik met bladerdeeg aan het spelen was, probeerde ik om die balletjes in een stukje bladerdeeg te krijgen. Dat is gelukt en wel op een smaakvolle manier: de bladerdeeg overheerst niet, maar zorgt wel voor een leuke presentatie en een lekkere smaak. Indische gehaktballetjes in bladerdeeg dus en voor jullie gemak zal ik het recept van de balletjes hier ook nogmaals toevoegen; hoeven jullie niet te gaan zoeken.
Ingredienten:
- Bladerdeegreepjes: afhankelijk van de dikte en de hoeveelheid balletjes natuurlijk. Ik gebruikte 4 vellen voor 20 balletjes ongeveer.
Voor de balletjes:
- 500gr half om half gehakt
- 1el ketjap manis
- 1el sambal
- 1 ei
- paneermeel
- 1,5tl ketoembar
- 1tl djinten
- 1 teen knoflook
- 1tl sesamolie
- 0,5tl trassi
Voor de saus
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 4el (witte) wijnazijn
- 1tl donkere bastardsuiker
- 100ml ketjap manis
Bereidingswijze:
Meng het gehakt onder elkaar met de ketjap manis, sambal, ei, ketoembar, djinten, geperste knoflook, sesamolie en trassi. Voeg op gevoel paneermeel toe, zodat er een mooie massa ontstaat.
Maak nu balletjes van ongeveer 30gr per stuk; bak ze in boter of olie naar keuze.

Als de balletjes rondom bruin zijn dan snipper je de ui fijn, net als de knoflook (of pers de knoflook). Voeg deze aan de balletjes toe en smoor de ui en knoflook zachtjes. Voeg vervolgens de ketjap, wijnazijn en bastardsuiker toe en laat het geheel nog een 15m pruttelen. De gehaktballetjes zijn dan gaar en de saus wat ingedikt. Draai de balletjes regelmatig en let op dat de saus niet te dik wordt.
Laat de balletjes nu afkoelen en dan kun je in de tussentijd met de bladerdeeg aan de slag. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien en snij er reepjes van ongeveer 0.5cm breed van.
Als de balletjes zijn afgekoeld dan draai je een reepje om het balletje; je kunt het doen zoals ik heb gedaan of je eigen creatie er van maken natuurlijk.
Vervolgens gaan de balletjes 15 a 20m in de oven op 200graden (kijk vooral naar de kleur van de bladerdeeg voor een mooi eindresultaat) en geniet van het eindresultaat.
Selamat Makan!
Het eindresultaat een gezellige amuse