De Arabische keuken wordt ook wel aangeduid met de keuken van het Midden Oosten (of andersom), met nog de variant ‘het grote Midden Oosten’ en dan worden niet-Arabische landen als Turkije en Israël en Iran daar ook bij gerekend. Uit deze keuken komen geweldige kruidenmixen al Ras-el-hanout (dat heb ik wel vaker in recepten gebruikt), maar ook een mengsel als Za’atar. Een ander voorbeeld van typische kruiden zijn wilde oregano (die dient dan ook als basis voor Za’atar en smaakt niet alleen naar oregano, maar ook naar tijm) en Sumak, waarvan de vruchten donkerbruin-rood zijn en een een citrusachtige smaak hebben. Kortom: een geweldige bron van smaak-inspiratie! Ook hier zie je dat landen – en zelfs streken – hun eigen verhoudingen & mengsels hebben, dus de Za’atar in Libanon is weer heel anders dan in Syrië. Wat ik in deze maaltijd heb gedaan is allerlei typische smaken gebruikt en dat gecombineerd met elkaar. Je krijgt deze kruiden in de toko of in een Turkse winkel; in sommige gevallen zelfs in de supermarkt. Veel plezier ermee!
Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes:
- 500gr lamsgehakt
- 30gr Za’atar
- 1 ei
- paneermeel
Voor de rauwkost:
- 400gr rauwkost naar keuze (sellerie, witlof, salade, radijs, prei, rode kool, spitskool – wat je lekker vindt!)
- 15gr sumak
- 4el Griekse yoghurt
- alfalfa om te garneren
- peterselie om te garneren
Voor de aardappeltjes:
- 500gr mini krieltjes
- 3el goede soyasaus (van Tomasu bijvoorbeeld)
- 2el munt
Bereidingswijze:
Begin met de gehaktballetjes, want die hebben het langst nodig. Als je lamsgehakt niet lekker vindt, of liever runder of half-om-half gehakt eet, dan koop je dat natuurlijk. Maak het gehakt onder elkaar en draai er balletjes van; bereid ze indirect op de BBQ op 180 graden; 70 graden is de gewenste kerntemperatuur. En zoals meestal: wil/kun je ze niet op de BBQ maken, dan bak je ze in de oven of in een koekenpan.



Maak de rauwkost onder elkaar; gebruik groenten die je zelf lekker vindt. Ik legde er voor de gezelligheid nog wat tomaatjes boven op. Maak de dressing door de sumak met de yoghurt te mengen en dit onder de rauwkost door te roeren.


Bak nu de mini krieltjes en voeg halverwege de soya toe. Op ‘t eind voeg je de munt toe; doe deze er niet eerder bij, want dan verbranden de kruiden en dat wil je natuurlijk niet.
Serveer alles gezellig op een bord en garneer met peterselie en alfalfa.
Eet smakelijk!
