Vorige week moest ik een flinke hoeveelheid MOINKballs maken voor een georganiseerde BBQ en toen had ik een serieuze hoeveelheid bacon over. Uiteraard zou ik dat kunnen invriezen, maar het is ook leuk om eens iets te maken dat ik nog nooit heb gemaakt: bacon jam in dit geval. Het is overgewaaid uit Amerika; daar wordt het veelvuldig gebruikt op hamburgers, maar ook als glace op spareribs of chickenwings of gewoon op je boterham. Het is een geweldige smaakbom in elk geval en ik heb er een kruidige variant met Fireball kaneel likeur van gemaakt. Je kunt uiteraard ook je eigen draai aan het recept geven door kaneel eruit te laten als je dat niet lekker vindt, bijvoorbeeld zuur fruit toe te voegen (ik ga binnenkort raspberry bacon variant maken!) of andere BBQ saus. Veel plezier bij het maken! Ook kun je een rokerige variant maken door bijvoorbeeld liquid smoke toe te voegen, de bacon te roken, of chipotles in Adobo saus te gebruiken in plaats van sambal.

Ingrediënten:

 • 500gr gerookt spek
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 200ml espresso
 • 100ml (appel)azijn
 • 100ml honing
 • 100gr donkere bastard suiker
 • 100ml Fireball likeur
 • 100ml (whiskey)BBQ saus
 • 4el zoete ketjap
 • 2 kaneelstokjes
 • 1el kaneel poeder
 • 1el sambal

Bereidingswijze:

Snij het gerookte spek (in plakjes) in stukjes en bak dit uit in de pan; voeg ook de kaneelstokjes al toe. Snipper de ui en bak deze mee in het vet dat uit het spek komt. Zorg dat het geheel een mooi kleurtje krijgt en voeg de kaneelpoeder toe. Misschien nog even over het gerookte spek: koop dat niet in de supermarkt, maar ga even naar je slager. Als je dit wilt maken met gerookt spek uit de supermarkt dan hou je niks over aan vlees, want daar zit veel teveel vocht in.

Schep nu alles uit de pan en haal het even door de keukenmachine of ga er even met de staafmixer doorheen om het geheel wat fijner te maken.

Voeg nu vervolgens de espresso, azijn, suiker, honing, ketjap, Fireball en BBQ saus toe en laat het geheel lekker inkoken tot het de gewenste dikte heeft; bij mij duurde dat 1 uur en 15 minuten. Doe de jam in een weckpot of afsluitbare bak en bewaar ‘m in de koelkast.

Je zult zien dat het vet bovenop gaat drijven en ook zal stollen. Ook de baconjam zal dikker worden, dus als je iets wilt gebruiken dan schep je er wat uit en warm je dit even op – en tada! dan is het weer smeerbaar.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.